De cirkel van zelfafwijzing.

Ze spreekt druk en levendig terwijl ze met haar lijf op en neer wipt op het meditatiekussentje dat ik haar voor haar heb neergelegd, op de mat waarop we tegenover elkaar zitten. 
Ik voel hoe mijn energie zich als vanzelf op haar richt, op haar woorden, haar stem, hoe ze haar hoofd houdt, haar houding wat naar voren gezakt, en hoe ze haar ogen onrustig van mij naar de muur op en neer richt… 

Relaties

Een paar jaar geleden is ze gescheiden. Ze hadden geen kinderen, wel had haar man er af en toe een vriendin bij. Zij had het goed gevonden, maar eigenlijk ook weer niet.
Na haar scheiding moest ze zichzelf opnieuw gaan uitvinden, zo zei ze. Ze probeerde het met een andere man maar moest concluderen dat ze weer alles van zichzelf gaf en nog een beetje meer. En dat dat niet meer klopte. Dus had ze ook deze relatie verbroken.

Jeugd

Ze had geen fijne jeugd gehad als jongste van 7 kinderen. Haar ouders hadden een eigen bedrijf en waren altijd aan het werk. Voor liefde, aandacht en affectie was geen tijd noch ruimte. Haar vader was bovendien nogal een tiran en haar moeder een apathische vrouw. Als kind voelde ze zich alleen en overal verloren. En ergens voelt het of dat dat nog steeds zo is.
Als jonge puber is ze misbruikt door een leraar. Hij gaf haar wel die aandacht die ze thuis ontbeerde maar achteraf heeft ze daar toch spijt van. Het was dus eigenlijk haar eigen schuld. En later werd ze door drie jongens verkracht. Stom van zichzelf dat ze zo naïef was geweest en zich in die situatie had ingelaten, waarbij veel drank in het spel was geweest. Ze is leuk voor anderen maar streng voor zichzelf, zegt ze. 

Werk

Ze werkt als marketing medewerkster bij een groot bedrijf maar vind dit werk allang niet meer leuk. Ze is inmiddels naast haar werk aan een coaching opleiding begonnen, nadat ze eerder afhaakte op een opleiding tot psycholoog. Dat was te mentaal, paste niet bij haar. Maar ook op de opleiding coaching voelt ze zich alleen, anders dan de rest. Het lukt haar niet echt te voelen lijkt het wel. Al weet ze van zichzelf dat ze heel gevoelig is. Dat verwart haar.

Lichaam

Ze heeft wat fysieke klachten: haar schouder links zit vast en haar rechterheup doet soms pijn bij het zitten. Ze heeft al jaren last van overgangsklachten, al is ze pas 43 jaar. Haar stoelgang verloopt vaak moeizaam en ze heeft regelmatig een blaasontsteking. Haar lijf vind ze dan ook maar lastig.

Geest

We praten over haar eigen droomwereld, waar ze graag in vertoeft. “Niemand wil daar iets van mij”. Dat vind ze fijn. Daarom is ze graag in de natuur, komt ze tot rust door het gezelschap van bomen, planten en dieren. Daar wil ook niemand wat van haar. Tegelijk twijfelt ze of dat wel goed voor haar is, die eigen droomwereld. Ze twijfelt eigenlijk  over alles. Wat is mijn talent? Wat is mijn verlangen? Waar hoor ik bij?
Ze is een meester in zichzelf corrigeren. Ik moet, nee mag, die en die zeggen dat, oh nee, ik bedoel… etc. Ze weet wat “spiritueel correct” is om te zeggen maar wat is eigenlijk haar waarheid?

Ademhaling

We oefenen met haar ademhaling. Ik vraag haar rustig te ademen, zonder dwang maar met aandacht en focus op haar bekken. Dit vindt ze aanvankelijk lastig maar zodra ze de slag te pakken heeft zegt ze: wat heerlijk dit! Ze merkt dat ze zo veel dieper ademt dan normaal. Dat ze ontspant. Dat haar lijf verzacht. 

Angst

Als ze op de massagetafel ligt spant ze steeds haar bekkenbodemspieren aan en beseft dat ze dit heel veel doet. Ze zet zich schrap. Dit is basisangst, terugtrekken in zichzelf, gebrek aan veiligheid voelen. Rustig werk ik in stilte op haar bekken, met haar benen en voeten, en moedig haar steeds weer aan om met aandacht en overgave te ademen en contact te maken met haar lijf. 

Loslaten door overgave

Dan voelt ze plotseling tintelingen in haar buik en bekken, en daarna een soort van spierpijn. Haar lichaam begint te bewegen, te trillen, haar bekken begint te schokken, haar benen schieten alle kanten op, haar hoofd en rug komen los van de tafel… Oachhhhhgggr….. komt er uit haar mond. 
De geluiden worden scherper, de bewegingen intenser. Ik raak haar aan zonder haar in haar bewegingen te beperken. Mijn aanraking is bedoeld als aanmoediging, het is goed zo, laat het maar stromen. Alle bewegingen en geluiden. Ze kwamen van heel diep, zo zegt ze later.
Langzaam komt ze weer tot rust. De bewegingen vertragen, het geluid verstilt. Ik zie een traan langs haar wang rollen. Ze heeft haar ogen gesloten en lijkt even heel ver weg. Dan verschijnt er een grote glimlach op haar gezicht, van oor tot oor. Zo wil ze zich wel vaker voelen…. 

Wat wil gevoeld worden?

In de afspraken die volgen komt het misbruik veelvuldig ter sprake.  Na een paar afspraken begint ze zich af te vragen of bepaalde mensen nog wel interessant zijn voor haar, dat ze niet iedereen leuk hoeft te vinden. En ze merkt dat dit rust geeft. En ook dat er nu ineens niet zoveel binnenkomt, dat ze niet zo vervuilt door de energie van anderen.
We merken beiden dat er veel in haar onder de oppervlakte klaar ligt om gevoeld te worden.

Stoppen met vechten

Maar alles op zn tijd. Onszelf helen is namelijk veel makkelijker als we simpelweg ophouden met vechten. Vechten tegen onszelf en/of de wereld om ons heen.
Ze merkt dat ze steeds meer bij zichzelf is, en dat haar pad (voor nu althans) soms een eenzaam pad is. En dat daar niks mis mee is, zolang ze er geen stempel op drukt of zichzelf vergelijkt met anderen. Daar wil ze nog wel mee oefenen. Daarnaast vindt ze het wel heel fijn om nu even alle aandacht op haar te hebben. Dat heeft ze zichzelf eigenlijk nooit eerder kunnen geven. Dus ze besluit nog een poosje door te gaan met de behandelingen. 

Bron

Deze beschrijving is gebaseerd op een aantal thema’s die ik regelmatig tegenkom in mijn praktijk, en is om privacy redenen samengesteld uit ervaringen met diverse cliënten.

Afspraak

Misschien herken jij jezelf er in en heb je behoefte om de cirkel van zelfafwijzing te doorbreken? Maak dan eens een afspraak voor een kennismaking (waarbij we als dat klopt direct aan de slag gaan). 
Je kunt mij bv bellen op whatsappen: 06-28033992.
De consulten worden mogelijk (deels) vergoed vanuit je aanvullende verzekering en vallen niet onder het eigen risico.

Tags: