Lief mens,

Hoe is het met je, van binnen, in je lijf, je buik, je hoofd, je hart? 

Ik bespeur in mezelf veel tegenstrijdigheden in deze triviale Corona tijd…

Ik voel dankbaarheid voor de gevolgen die de Corona pandemie heeft op de natuur en het milieu, op de saamhorigheid, vindingrijkheid, liefde, verbinding en creativiteit die ik overal in het nieuws tegenkom. Ik ervaar nu al zoveel meer HART in de wereld, zoveel zorg voor elkaar, zoveel meer samenwerking, collectieve krachten in plaats van individualiteit …  

En ik voel ook regelmatig verdriet, zwaarte, onzekerheid en onrust. Vooral als ik net naar de supermarkt ben geweest…

Ik kan angst voelen voor het onbekende, angst voor het verlies van nog meer levens, angst voor hoe lang dit gaat duren, angst voor het verlies van geliefden, vrienden, buren, werk, angst voor de economische gevolgen, angst voor een volledige lock down, angst om niet meer te kunnen reizen, angst voor de gevolgen van een gebrek aan aanraking en nabijheid. Om maar eens wat te noemen…

Het is er allemaal en het speelt zich af in mijn persoonlijke veld én in het collectieve veld. 

Emoties

Als ik inzoom op mijn persoonlijke veld zijn er emoties.

En als ik iets heb geleerd in mijn leven, in mijn praktijk, in de talloze opleidingen en trainingen die ik heb gevolgd op dit gebied, dan is het dat emoties energie zijn, en energie moet kunnen stromen. Stromen emoties niet of onvoldoende dan ontstaan er blokkades en overstromingen in je lichaam. 

Emoties zijn dus pure energie, en daarmee niet goed of slecht.

Boosheid is een vorm van energie.
Verdriet is een vorm van energie.
Angst is een vorm van energie.
Blijdschap is een vorm van energie.

Als je de emotie werkelijk kunt toestaan dan gaat deze stromen.

Zo kan:
BOOSHEID je in je pure oerkracht brengen;
VERDRIET je in ongelofelijke diepten in jezelf brengen;
ANGST loslaten je vertrouwen en overgave brengen;
BLIJDSCHAP je in je creatieve power brengen.

Oefenen met emoties

Hieronder vind je een aantal oefeningen die ontzettend krachtig zijn om de energie van emoties te laten stromen. Speel er maar mee, maak het niet te zwaar, maar zie het juist als een mogelijkheid om zwaarte los te laten.

Handschreeuw:
Met je handen voor je mond schreeuwen en tegelijkertijd met heupen schudden.

Kussenschreeuw:
Schreeuwen in een kussen. Let wel op: het geluid komt uit je buik, niet je keel. Oefen hiermee eerst door je ademhaling te laten zakken van keel naar buik. 

Powerstamping:
Uitleven met de voeten, handen, beweging en geluid om de energie te laten stromen. Leg een groot kussen of 2 meditatiekussens voor je op de grond (liefst op een matras) en laat jezelf daarop vallen met je onderarmen en handen. En geef jezelf dan de ruimte om daarop te rammen terwijl je je lijf op en neer beweegt en je geluid maakt. Daarna ga je op je knieen zitten met je handen in de lucht, je hoofd omhoog en mag je het uitschreeuwen of in ieder geval geluid maken.

Shaken:
Plaats je voeten op schouderbreedte. Laat je hoofd, schouders en armen losjes hangen. Schut alles in je los, van je af. Dit werkt vooral heel goed bij angst.

Krimpen en uitzetten:
Als je vastzit in je lijf is dit tot slot een fijne oefening:
Ga op de grond liggen. Trek jezelf helemaal in elkaar, vergroot als het ware de kramp, neem dan een diepe teug adem en open dan je lijf in een keer terwijl je de adem naar buiten stoot door middel van een “há!”.

Thuis en dichtbij jezelf blijven

Mocht je thuis zitten van je werk of dagelijkse activiteiten, dan hoop ik dat je mag en kunt uitrusten, ook al komt er mogelijk tegelijkertijd zoveel op je af. Ik wens je toe dat je deze tijd kunt gebruiken om dicht bij jezelf te zijn, om op te laden en spanning te ontladen met behulp van bijvoorbeeld de bovenstaande tools.

Woon je alleen, geef jezelf dan regelmatig die aanraking die we als mens zo hard nodig hebben. Juist nu! Knuffel jezelf, sla je armen om jezelf heen, streel jezelf, aai jezelf over je bol, masseer je eigen benen en voeten, je heupen en dijen, je buik, borstgebied en armen. Zo heerlijk en natuurlijk, misschien wel het begin van een nieuwe, gezonde, voedende en aardende gewoonte!

Online afspreken

Ik geef graag aan ieder die daar behoefte aan heeft de mogelijkheid om online met me af te spreken. Dat kan gaan om een kort of langer praatje, een virtuele knuffel, om raad en advies, troost, coaching, lichaamswerk en energiewerk op afstand. Voor als je het even niet meer weet of ergens in vast loopt. Dat kan gratis (voor korte virtuele ontmoetingen) of tegen een voor jou passend tarief als je behoefte hebt aan meer!

Veel liefs, Monique

Tags: